Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   500 de spioni "în aşteptare"…

500 de spioni „în aşteptare” in Marea Britanie

Numărul spionilor „în aşteptare” aflaţi în Marea Britanie ar putea ajunge la 500, majoritatea fiind recrutaţi de Rusia, China, Israel sau al-Qaida, afirmă un fost ofiţer de informaţii britanic, citat de Sunday Express în ediţia online.

Harry Ferguson, fost ofiţer al MI6, afirmă că spionii sunt atât de dificil de detectat, încât MI5 nici măcar nu dispune de o unitate specială de depistare a acestora, însă ameninţarea este reală, cu atât mai mult cu cât şase dintre aceştia au încercat să se angajeze, în 2005, ca interpreţi pentru serviciile de informaţii britanice.

Spionii „în aşteptare” pot petrece ani de zile trăind sub acoperirea unor cetăţeni model şi sunt activaţi pentru a acţiona ca sabotori în război sau într-un moment în care reuşesc să obţină poziţii importante, din care pot transmite informaţii secrete.

Ferguson afirmă că agenţii inactivi presupun costuri reduse pentru serviciile care îi recrutează şi care le oferă instruire redusă. El o citează ca exemplu în acest sens pe Melita Norwood, secretară la o firmă de cercetare din domeniul metalurgic, care a copiat sute de dosare secrete referitoare la forţa de descurajare nucleară britanică, permiţând Rusiei să accelereze semnificativ programul de construire a bombei atomice. Ea a activat timp de 40 de ani, nu a fost depistată niciodată şi a recrutat numeroşi agenţi pentru Rusia, fiind deconspirată în 1992 de Vasili Mitrohin, fost cadru KGB care a decis să fugă în Occident.

dupa mediafax.ro